Игри кои ја развиваат интелигенцијата на детето

Игри кои ја развиваат интелигенцијата на детето

Општо е познато дека периодот до седмата година е период на најголем раст и развој на детето, и физички и интелектуално. Кога станува збор за интелигенцијата, најважниот период од животот е оној помеѓу третата и седмата година, бидејќи тогаш се развиваат повеќе од половина од врските помеѓу невроните, кои ќе ги користиме до крајот на животот.

Генетскиот фактор е клучен за интелигенцијата, но фактот дека нашите родители ни подариле значителен интелектуален капацитет не значи дека не треба да работиме на тоа. Детската интелигенција е нешто што може да се развие и што може да се зголемува, постепено, од ден на ден.

Во овој период, развојот на интелигенцијата зависи првенствено од играта. Преку игри, децата ги учат односите што управуваат со светот, преку нив учат, преку нив експериментираат и ја проверуваат валидноста на нивното знаење. Преку игра, децата учат и развиваат имагинација, креативност и интелигенција. Во играчките, детето наоѓа можност да реши бројни прашања, тие ја развиваат имагинацијата, во нив детето наоѓа сигурност и мир. Степенот до кој играчката го дозволува ова зависи од нејзините многу карактеристики. Безбедноста е на прво место. Освен она што го гледаме: нејзините форми, односно деловите од кои е составено, безбедноста за здравјето на детето се определува и од материјалите од кои е направено.

Едукативни играчки се оние што не им даваат одговори на децата, туку што поставуваат прашања. Како такви, тие се клучен дел од развојот на детето. Нивното значење е повеќекратно: тие го стимулираат психомоторниот развој, координација на движењата, логично расудување, меморија, креативност, имагинација, чувство за естетика, простор ... Затоа, изберете мудро, играјте со деца и вежбајте ги нивните мозочни „мускули“.

Игри со памтење

Најдобар начин да ги научите децата е да им покажете со пример. Играјте ги игрите заедно со нив. Околу три години, децата се подготвени да играат игри според претходно утврдени правила, како што се разни игри на табла. Меѓу наједноставните е „Не лути се, човече“, Домино, бинго, детска Рубикова трка, а можете да се обидете и со други друштвени игри.

Сложувалки

Сите видови сложувалки, мали или големи, дрвени, картонски, со форми, бои, се совршени за вашето дете да научи нешто ново и да ги вежба своите мозочни виуги. Ова исто така може да биде забавно за целото семејство. Само внимавајте да не му помагате премногу на детето, бидејќи целта е тоа самото да научи да ги забележува деталите.

Пеење, свирење, танцување

За да може детето да пее со вас, прво мора да усвои зборови на одредена песна и мелодија. На тој начин, детето несвесно учи напамет, а тоа помага во развојот на меморијата и го проширува вокабуларот на детето. Свирењето инструменти дополнително им ја развива моториката и помнењето, а танцувањето е одлична физичка активност и начин детето да го запознае и контролира своето тело.

Набавете и микрофон за да изгледа вашиот мал домашен концерт уште позабавно.

Уметност

Во сите уметнички активности децата неизмерно уживаат, развиваат графомоторни вештини, совладуваат нови вештини и учат да не се срамат од креативноста. Оваа забава може да трае со часови, а несомнено позитивно влијае на детскиот интелект. Обезбедете им ги потребните алатки за тоа, во зависност од нивните таленти: пластелин, боички, креативен сет...

Сите коментари

Напиши коментар

Производот е додаен за споредба.